Vintage tattoo

Napisao/la Ivana. Posted in Vintage

vintage-tattoo-01

Tetoviranje kao jedan od oblika ukrašavanja tijela prisutan je u ljudskoj povijesti od davnih vremena. Pojava tetoviranja nije povezana ni sa jedim posebni područjem već se javlja na svim dijelovima svijeta. Smatra se da je sa, riječ tetovaža (eng. Tattoo) došla od riječi tatau naroda Maora. Osim ukrasne funkcije i osobnih razloga, ljudi se toviraju kao bi pokazali pripadnost određenoj društvenoj skupini (religiji, narodu, subkulturi,bandi i sl.).

vintage-tattoo-05

Tetoviranje Hrvata Katolika u Bosni i Hercegovini datira još iz vremena turskih osvajanja Bosne I Hercegovine kada su oni svoju djecu tetovirali kako bi ih zaštitili od turske otmice i kako bi sačuvali djevojke od begova koji su imali pravo prve bračne noći. Tetovirala su se djeca, većinom djevojke koje bi znak križa nosile na rukama i ispod vrata. Tetoviranje se vrši i iz zdravstvenih razloga, zbog prikrivanja raznih ožiljaka i u rekonstrukcijskoj medicini.

vintage-tattoo-02
I ja sam se odlučila na tetovažu, ove godine ću to i napraviti. To mi je već dugo želja, no htjela sam biti dovoljno zrela i dovoljno sigurna u nešto što će mi ostati cijeli život na tijelu.

vintage-tatto-03
Tetovaže mogu biti predivne onome koji je nose, no treba uzeti u obzir okolinu u kojoj živimo i činjenicu da vidljive tetovaže mogu uvelike promijeniti naš život (da li ste ikad vidjeli direktora banke sa tetovažom na licu?). Odluka o tetovaži stoga mora biti zrela i promišljena. Potrebno je uzeti sve u obzir. Također bitno je tetovirati nešto što vam je lijepo već dugi niz godina, a ne nešto moderno u tom trenu. Nešto što vas određuje i što vas nadopunjava kao osobu (ne želite imati tetovažu koja na kineskom znači budala i sl.).

vintage-tattoo-04