60 godina Hard Diska

Napisao/la Ivana. Posted in Vintage

 disk-vintage-00.jpg

Računala kakva danas koristimo, većina nas,a pogotovo mlađe generacije uzima zdravo za gotovo i ne razmišlja o tome kako je svijet izgledao prije njihove pojave. Ja sam odrasla bez računala, a mlađim generacijama je osobno računalo samo još jedan uređaju u domu, koji se podrazumijeva.
Jučer je Hard disk navršio 60 godina i to me potaknulo da napišem nešto i o ovoj temi. Po struci sam informatičar i osim mode iz prošlog vremena, volim tu i tamo baciti pogled u povijest informatike.


Potaknuti potrebama velikih korporacija u Americi da iz velike količine podataka sa kojima svakodnevno barataju izvuku korisne informacije, pravovremeno i brzo, inženjeri tvrtke IBM ponudili su novo rješenje za pohranu podataka. To rješenje je trebalo zamijeniti dotadašnje rješenje bazirano na vrpcama za pohranu. Tako je nastao projekt pod nazivom RAMS (Random-access mass-storage),  čiji je rezultat bio prvi Hard disk u povijesti, IBM 350 Disk Storage Unit, kao dio IBM 305 RAMAC-a, prvog računala s novim sustavom pohrane podataka. Prvi HD se najvećim dijelom sastojao od velikih metalnih ploča koje su omogućavale elektromagnetski zapis.

Danas sam mailom dobila link na vrlo zanimljiv promotivni filmić tvrtke IBM, u kojem oni predstavljaju novu tehnologiju.
Preporuka za one kojima  je možda ova tema dosadna, isključite ton i pogledajte modu iz tog vremena ...

Filmić IBM Hard disk

disk-vintage-01disk-vintage-02.jpgdisk-vintage-03.jpg