Ivana Tomljenović Meller

Napisao/la Ivana. Posted in Vintage

IvanaTomljenovic 00Ivana Tomljenović Meller (1906-1988) bila je Zagrepčanka, kćer posljednjeg bana Hrvatske i Slavonije Tomislava Tomljenovića, te je pripadala malobrojnoj skupini iz ove regije, koja je bila dio Bauhausa (škola za arhitekturu i primijenjenu umjetnost u Njemačkoj, 1919 – 1933). Diplomirala je slikarstvo na Umjetničkoj akademiji  u Zagrebu  1928.godine , a osim umjetničkog rada i dizajna, Ivana je bila odlična u atletici, skijanju, rukometu i tenisu, vozila je kajak, a sudjelovala je i na prvoj košarkaškoj utakmici u Zagrebu 1929 godine. Dobila je nekoliko zlatnih medalja u skoku u dalj, skoku u vis te bacanju diska. S jugoslavenskom hazena reprezentacijom osvojila je prvo mjesto na Svjetskom prvenstvu u Pragu. Položila je i sudački ispit.

Bauhaus je dao temelje modernom dizajnu, a doticaj sa modom ima samo kroz dizajn tkanina.

Zašto onda pišem o Ivani Tomljenović Meller?

Bacimo li pogled na nju prvenstveno kao ženu, na njezin izgled i njezina dostignuća, ne možemo je izostaviti. Za razliku od Štefice Vidačić (Miss Europe), Ivana predstavlja drugu krajnost ženske ljepote, koja proizlazi iz njezine unutrašnje snage, kreativnosti i sportskog uspjeha. Iz nje izvire energija i strast, te ne čudi što je smatrana jednom od najvećih ljepotica na hrvatskim balovima.
Energija svestrane boemske duše, lijevo orijentiranih nazora i danas zrači sa njezinih fotografija.

Njezini radovi su prvi primjeri geometrijske apstrakcije kod nas, a mene osobno se posebno dojmila činjenica da je voljela crtati gradove budućnosti, te crteži haljina.

IvanaTomljenovic 03

IvanaTomljenovic 04

IvanaTomljenovic 05

IvanaTomljenovic 06

IvanaTomljenovic 07

IvanaTomljenovic 09