Simbolika ljudske lubanje

Napisao/la Ivana. Posted in Vintage

lubanja-skull-01

Već sam pisala o mojoj mračnoj strani, odnosno mojoj ljubavi prema crnojboji i njezinom nošenju, a sada da nastavim dalje u istom smjeru. Već duže vrijeme krenuo je uspon sa margina u modni vrh simbol ljudske lubanje kao motiv na odjeći, obući, modnim dodacima. Sada lubanje nisu više rezervirane za opake bikere i mračne darkere, već se pojavljuju na trendsetericama i djeci. Jedan dio mene je sretan zbog toga, jer je sada izbor stvari sa motivom lubanje dostupan i raznolik, ali drugi dio mene se bori protiv toga. Kad nešto postane toliko moderno da nose svi, lako izgubi svoju dušu. Bez obzira bila ona trenutno moderna ili ne, ljudska lubanja kao motiv meni je draga i volim je nositi, tako da sam nabavila u zadnje vrijeme dosta stvari na kojima se nalazi i time popunila svoju zbirku. Moja prva lubanja koju sam nosila bila je na privjesku lančića. Često sam znala dobiti kritike što nosim nešto tako „ružno“ oko vrata, ja sam je smatrala svojom zaštitom.

Moda u razdoblju 1930 - 1940

Napisao/la iFranko. Posted in Vintage

1930-1940-ifranko

Ovo razdoblje obilježila je velika kriza, gospodarske poteškoće i neimaština. Sve to utjecalo je na modu u kojoj se iz nužde događaju velike inovacije.Dizajneri su eksperimentirali s novim krojevima i novim materijalima. U žensku modu ulaze, nakon linearnih i kratkih haljina iz dvadesetih, dulji rubovi i vijugavi oblici. Struk se vraća u prirodni položaj, no u ležernijoj formi.

Louise Brooks i bob frizura kao simbol neovisnosti i jednakosti žena

Napisao/la Ivana. Posted in Vintage

 Louise Brooks

Jedna od najpopularnijih frizura, čija popularnost ne jenjava još od početka prošlog stoljeća definitivno je bob ili paž frizura. Svoju popularnost i uspon na modnom tronu bob frizura može zahvalit zvijezdi nijemih filmova Louise Brooks. Dvadesetih godina njena bob frizura postala je senzacija, a žene su masovno tražile njenu repliku. Uz ravno šišane šiške i kratku crnu sjajnu kosu, strogo uređene obrve, svijetla put i tamne usne zaokružile su njen fatalni izgled koji je potaknuo modni trend. Trend se uz manje i li veće preinake zadržao sve do danas i ne čudi stoga da se uvijek nađe na popisu najutjecajnijih stilova 20. stoljeća.

Korzet taj divni neudobni predmet želje

Napisao/la Ivana. Posted in Vintage

Marilyn Monroe

Prošlu me subotu kolegica zamolila da joj vežem korzet i da ga stisnem koliko mogu, što sam ja sa guštom i učinila. Sjetilo me to na retro reklame za korzete koje su prije koji mjesec kružile netom i na moj plan da napišem nešto i o njima. Osobno volim korzete, iako ih ne nosim često kao prije.

Cleo de Merode putnica kroz vrijeme

Napisao/la Ivana. Posted in Vintage

Cleo de Merode-01Do sada sam pisala o ženama koje su me oduševile svojim izgledom i biografijom, uz uvjet da se njihov najaktivniji dio života poklapao uz modno razdoblje koje obrađujem. Kad sam naišla na Cleo, morala sam malo skrenuti sa svog puta u „belle epoque“. Njezin izgled me oduševio i iznenadio, moderne crte lica, stav i energija kojom zrači sa fotografija privukli su moju pažnju. Kao putnica kroz vrijeme lako bi se uklopila u bilo koje drugo modernije doba.